Vineri, 9 decembrie 2011, ora 12:23 Wild Carpathia sau cum ne salveaza felul nostru de a fi

Cred ca multa lume a vazut saptamanile trecute reportaje TV cu filmul Wild Carpathia (ce poate fi vazut aici ) facut de un englez entuziast si care prezenta Romania si padurile transilvane drept ultimul bastion al pastrarii ecosistemului Europei, lucru remarcat si de stra, stra,  stra,  … stranepotul dupa tata al lui Vlad Tepes, printul Charles. Intrebarea care se pune este care ar fi principalele cauze ale acestui lucru? Ma gandesc la cele mai importante doua, si anume:
1.Felul de a fi al romanilor;
2.Conectarea tarzie la Europa de fapt la UE.

1. Aici cred ca n-ar fi multe de spus, felul de a fi , de a vedea traditia, portul si credinta ale romanilor sunt ca  un vin vechi, bun, ce greu (adica in timp) poate fi diluat cu apa schimbarilor.
2.Filmul remarca in mod direct impactul ecologic al civilizatiei asupra Romaniei si anume faptul ca se arunca pet-uri, se taie paduri etc dar si indirect. De pilda existenta viitoarei autostrazi din Transilvania va afecta migratia ursilor bruni dintr-un loc in altul, pana acum acestia faceau plimbari nestingheriti prin Carpati insa civilizatia, adica autostrada le va ingradi arealul. Un episod sugestiv din film este cand englezul si ghidul roman al sau da de o baba care locuia in padure departe de apa curenta si electricitate si care trebuia sa care apa de la un izvor indepartat; dupa ce se apuca sa-i aduca apa, englezul zice la sfarsit ca sa faca o cheta sa-i cumpere generator electric si o pompa de apa. Tocmai asta nu a inteles englezul, mersul dupa apa pentru o baba anchilozata inseamna sanatate, asa cum nu se intampla cu locuitorii din blocurile de la oras, nefacand nimic intre peretii apartamentului, au parte de un organism repede imbatranit de lipsa miscarii. Asa ca nu intodeauna comoditatea casnica adusa de civilizatie este benefica pentru sanatate.

Cum era firesc, filmul nu scoate in evidenta ortodoxia ca resursa de stabilitate, de perenitate pentru romani. Romania n-avea nevoie de UE asa cum se spune in mod direct aici insa soarta noastra ca popor este decisa de altcineva. Se mai poate face ceva?

Reclame

4 răspunsuri

  1. urșii pot sta liniștiți că după cum lucrează Bechtel la autostradă nu o să o termine până la sfârșitul lumii. în atâția ani de când au început lucrările au făcut doar 47 de km și nici ăia nu-s de treabă. important e că și-au luat banii, mai mulți decăt au luat toți ceilalți care au făcut drumuri, și le-au și terminat, la un loc. cât despre bătrâna cu apa, crezi că numai englezul n-a priceput? 🙂 Iubesc teritoriul românesc și pământul numit Romania, pentru că Dumnezeu ni l-a dat și nu multe țări se pot lăuda că au de toate, cum avem noi. păcat că noi nu știm să-l prețuim asemeni geto-dacilor și celorlalți strămoși ai noștri.

    • In mod paradoxal, ineficienta noastra proverbiala in a construi civilizatie europeana, adica autostrazi, cladiri, sosele etc., face ca, in continuare sa ramanem acel ultim bastion al Europei; asa ca ramanem cu casutele noastre de lemn, cu tunsul oilor, cu opincile si portul nostru popular. Ma intreb , generatia PRO, Facebook care sunt in urma, mai pot mentine lucrurile asa cum sunt? Asa ca daca aveti o casuta la tzara , lasati geamurile si usile asa cum sunt, refaceti-le , revopsiti-le , nu puneti termopan PVC, pastrati traditia , autenticul, adica aparati acel bastion de care vorbeam !

  2. […] Vineri, 9 decembrie 2011, ora 12:23 Wild Carpathia sau cum ne salveaza felul nostru de a fi […]

  3. Dumnezeu mi-a vorbit…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: